« Tillbaka

ATT LÄRA SIG GUNGAN / VIPPEN I AGILITY!

För att lära hunden gungan/vippen i agility använder jag mig av slutbeteendet 2av2på för tyngre hundar. (2av2på = 2 tassar på hindret och 2 tassar på marken). Jag anser att det är ett tydligt och konkret beteende för stora hundar. Mitt mål är att hunden själv ska vilja ner mot marken till sina 2av2på och själv utveckla bästa snabbaste sättet som passar, just den hunden, för att få en snabb och stabil gunga. OBS! Har man en liten hund så kan endel konstiga gungor på tävling studsa upp och slå hunden i magen och då tränar jag in att de ska springa ända ut på gungan innan den åker ner. (Se längre ner)

Större hund: Steg 1
Lär hunden beteendet 2på2av. Lämpligtvis kan man göra detta om man har en liten låda som är 10 centimeter hög. Man behöver inte begränsa hunden till att ställa sig på just en speciell sida, utan i detta steg så vill man bara jobba in själva beteendet. Försök stå på olika ställen så att hunden lär sig göra beteendet oberoende av dig. Den ska hoppa upp på lådan och ställa ner framtassarna på marken av egen vilja i väntan på godis. Ska man använda sig av samma slutbeteende (2av2på) även på balansen, så kan man gå vidare och använda sig av en brädbit med matta för att efterlikna nerfarten, som hunden ska ställa sig på.

Steg 2
När hunden kan ställa sig "2på2av" så vill jag lära hunden att hantera rörelser och att det ska vara kul att det skramlar. Lägg en träbit under en bräda för att få en riktig minigunga. Höjden å¨det man lägger under kan man ju sedan variera allteftersom hunden känner sig trygg. Med en känslig hund så kan man ju använda mer textilier till en början för att undvika att det slamrar om man är inomhus. Jag ville ha mycket slammer innan jag gick vidare så jag la den även på asfalt.



Steg 3
När hunden självständigt jobbar sig fram till positionen 2av2på så kan man börja med en mindre gunga, eller sänka gungan om man har den finessen. Det viktiga är att hunden hela iden självständigt ska vilja ställa sig i position 2av2på.



När hunden klarar detta med självförtroendet på topp är inte steget långt att träna vidare på en normalhög gunga. Jag försöker använda olika gungor så att inte hunden utvecklar sin teknik för en specifik gunga.

Liten hund:

Med en liten hund så tränar jag först att hunden ska springa ända ut på brädan. I samband med det så tränar jag "nedsläppet" medans jag håller i den. Sedan hjälper jag hunden att lägga ihop dessa 2 saker på gungan. Först ända ut, sedan ner och håller i början i gungan så den går långsammare. När man väl får hunden att springa ända ut på gungan så ska belöningen komma när gungan slår i marken.

När hunden kan gungan och jag ska lägga på mer press så dimper det ner en boll exakt när hunden är där jag vill ha den. Hunden ska då själv vilja komma dit så fort som möjligt för få leksaken att landa. Jag ställer högre krav genom att säga mitt släppkommando (kör eller ok) som är tränat in sedan tidigare. Spriger hunden innan jag säger kör tar jag helt enkelt bort leksaken och gör om.


Störningar:

De små hundarna har tendens att reagera mer på olika gungor som beteer sig olika. Antgaligen eftersom det rör sig om mer tid att fundera på. Man får vara lite kreativ när man tränar på hemmaplan för att försöka få fram olika situationer. Givetvis som alla hinder ska man själv röra sig på olika sätt och positionera siig olika. Man bör även åka till andra gungor, men man kan även hänga och på endel ta av tyngder för att hunden ska lära sig hantera olika rörelser.
Det är viktigt att hunden är redo för dessa steg så den inte blir rädd eller man får bakslag för att det blir för svårt.



« Tillbaka